Bootcamp – träning som ger resultat

De traditionella träningsformerna har så sakteliga börjar att ersättas av modernare former som är mer anpassade efter vår samtid samt efter hur varje person ser ut rent fysisk.

Kort och gott; alla träningsformer är inte gjorda för alla människor och det är också detta som börjar synas under senare år. Detta framförallt i större städer där Stockholm sticker ut allra mest; just där har det på slutet kommit fram flertalet spännande träningsmetoder. En del av dessa handlar om eget ansvar medan en del andra sker främst gemensamt och grupp; något som har en klar fördel.

Motivation och eget ansvar

Ser man på träning ur ett rent generellt perspektiv så ligger nästan allting på att hitta motivation och att ta ett eget ansvar – något som brukar leda till att så fort en person missar ett träningspass så kommer detta tyvärr att fortsätta. Att göra sin träning till en slags rutin är svårt – åtminstone om denna ska ske på egen hand och därför kan just en gruppträning vara det som fäller avgörande i huruvida man fortsätter eller lägger sitt gymkort i en slags malpåse.

Att träna gemensamt med andra ger ofta en lojalitet mot gruppen samt skapar en slags sund tävlingsinställning som ger bättre resultat i slutändan och bland dessa nya träningsformer som kommit fram under senare år så är det speciellt en som sticker ut lite extra; nämligen bootcamp.

Om vi först kortfattat beskriver vad denna träningsform går ut på så handlar bootcamp om att man träffas vid två-tre stycken tillfällen i veckan, utomhus – exempelvis vid Eriksdalsbadet i Stockholm – och där genomför militärinspirerande övningar under en instruktörs ledning. Tidpunkten för dessa träffar brukar ofta ligga under tidiga mornar – något som gör att fler kan delta då dessa sker innan arbetet börjat.

Själva träningen vid bootcamp handlar om att man använder sin kropp som redskap till stor del – man springer, man gör armhävningar, man bär varandra och man gör exempelvis sit-ups och ryggresningar.

Bootcamp passar inte alla

Allting sker – som sagt – tillsammans med andra och under överseende av en utbildad tränare. Ser man då till själva namnet – bootcamp – så kommer detta ur den första månaden som amerikanska soldater genomlider innan de rycker in och där de bygger upp sin fysik och sina kroppar. Vi sa genomlider av en anledning här.

Först och främst; bootcamp är verkligen ingen dans på rosor och går verkligen inte att jämföra med ett pass på exempelvis Friskis och Svettis. Man måste vara beredd att ge allt och man måste verkligen visa att man vill någonting med sin träning – börjar man tumma på detta så är det lika bra att inse att bootcamp inte är den träningsform man ska välja.

Vill man ha ett snabbt, effektivt resultat och är beredd att plåga sig under en månads tid för att nå sina mål – ja, då är verkligen bootcamp den träningsform som man ska överväg. Frisk luft, gemensam och prisvärd träning samt hårda, men rättvisa instruktörer ger verkligen resultat.